Er det nok næringsstoffer i et vegansk kosthold?

Untitled design (1)desember.png

Det er godt dokumentert at et plantebasert, inkludert vegansk kosthold er trygt for alle og kan forebygge flere livsstilssykdommer.

Myter om næringsstoffer står i veien for et sunnere kosthold

Vi har aldri har hatt bedre tilgang til sunn plantekost enn det vi har nå. Hele året finnes allslags frukt og grønt tilgjengelig. I tillegg har vi et rikt utvalg av nøtter, korn og belgvekster, selv i nærbutikken på hjørnet. Vi har derfor gode forutsetninger for å hente mesteparten av våre næringsstoffer fra planter framfor animalske matvarer, noe som regnes som en stor fordel.

Myten om at de animalske matvarene er de beste kildene til protein, jern, kalsium og andre næringsstoffer, kan være en av grunnene til at vi likevel fortsatt i for stor grad henter våre næringsstoffene fra mat fra dyreriket.

Det faktum at en vegansk kost må suppleres med enkelte tilskudd kan også gi en illusjon om at plantemat er næringsfattig, noe som er langt i fra sannheten.

At det finnes noen få unntak av næringsstoffer som ikke finnes i tilstrekkelig mengder i plantemat under dagens produksjonsmetoder, betyr på ingen måte at et plantebasert kosthold er mindre sunt eller næringsrikt enn et blandet kosthold. Tvert imot, plantemat er ofte rikere på mange viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer, samt at det finnes også mange andre aktive og helsebringende plantestoffer i mat fra planteriket. Det er også store fordeler med å hente protein fra planter framfor animalske matvarer. Proteiner fra planter som belgvekster (erter, bønner og linser), fullkornsprodukter og nøtter har blitt forbundet med lavere risiko for utvikling av diabetes type 2, hjerte- karsykdom og slag, mens regelmessig inntak av rødt kjøtt og høyt inntak av protein fra animalske kilder har blitt forbundet med flere helseproblemer.

Mer om planteproteiner kan du lese HER og HER.

Ikke bare kan så godt som alle næringsstoffer hentes fra plantebaserte kilder. Et lavere inntak av kjøtt og meieriprodukter, samt høyere inntak av grønnsaker, frukt, nøtter, kjerner og belgvekster er nettopp det som kan gi bedre helse, lengre liv og mindre sykdom.

Les mer om hvordan du setter sammen et sunt og næringsrikt kosthold HER.

Få nordmenn får alle næringsstoffene fra maten alene

Et vanlig argument mot et vegansk kosthold er at dette neppe kan være sunt eller “naturlig” så lenge man er avhengig av å ta kosttilskudd. Men dette gjelder ikke bare veganere. I realiteten får så og si alle nordmenn næringsstoffer fra kosttilskudd enten direkte, fra tabletter og beriket matvarer, eller indirekte – ved at kyr og andre husdyr får næringsstoffer tilsatt i dyrefôret.

Eksempelvis må alle norske småbarn få tilskudd av vitamin D fra de er én uke gamle og de første leveårene, for å forebygge rakitt, samt at tran, som er tilskudd av vitamin D og omega 3 fettsyrer, har vært brukt i Norge i generasjoner. Gravide anbefales et relativt stort tilskudd av folat.

Jod, jern og vitamin D er eksempler på andre næringsstoffer som vi vet mange med et “vanlig” norsk kosthold har et ikke-optimalt inntak av. Dette ser vi til tross for at mange vanlige matvarer er beriket med næringsstoffer og tilsatt i dyrefôret. Vitamin D tilsettes i flere ulike meieriprodukter. Jern er tilsatt i brunost og prim beregnet for barn, fordi norske barn får for lite jern “naturlig” gjennom kostholdet. Og nordmenn har, helt siden 1950-tallet, fått mesteparten av sitt jod fra kumelk fordi mineralet tilsettes i fôret til kyrne.

I virkeligheten er det å få absolutt alle næringsstoffer med kosten en utfordring for mange uavhengig av kosthold. Å bruke kosttilskudd og berike matvarer for å sikre adekvat inntak av næringsstoffer har i flere tiår vært anbefalt av Verdens helseorganisasjon og norske myndigheter.

Animalske matvarer gir ikke automatisk nok næringsstoffer

Myter om at et animalbasert kosthold nærmest automatisk gir oss alt vi trenger har skapt problemer. Sannheten er nemlig at næringsmangler er vanligere enn de fleste tror – også blant folk flest. Forskning som har sett på ulike aldersgrupper viser at de aller fleste fikk mindre enn optimalt av mange næringsstoffer (Vitaminene A,C,D,E,K, magnesium, kalium og kalsium, samt omega 3, fettsyrer og fiber). Denne undersøkelsen er fra USA (i NHANES-studien fra USA 2007–2010), men det er sannsynlig at situasjonen ikke er særlig annerledes her i Norge.

Mange av de som spiser plantebasert eller vegansk får gode nivåer av de fleste av disse nevnte, men også de som spiser plantebasert bør være særlig oppmerksom på noen vitaminer og mineraler. Dette gjelder særlig vitamin B12, men også jod og vitamin D (som for øvrig gjelder de fleste som bor i Norge).

Moderne matvaner og geografiske forhold gir utfordringer

Det er derfor ikke automatisk slik at inntak av matvarer fra dyreriket vil forebygge næringsmangler. Geografiske og geofysiske forhold, samt moderne matvaner er vanskelig å kompensere for selv med et variert kosthold, både med og uten animalske matvarer. Jordsmonnet er fattig på jod mange steder i verden, Europa og Norge inkludert, og hovedkilden til vitamin D er ikke mat men sollys, som det er lite av i Norge i vinterhalvåret.


Nøkkelkilder til denne teksten:

Bruins, M. J., Bird, J. K., Aebischer, C. P. & Eggersdorfer, M. Considerations for secondary prevention of nutritional deficiencies in high-risk groups in high-income countries. Nutrients (2018) doi:10.3390/nu10010047.

Naghshi S, Sadeghi O, Willen WC, Esmaillzadeh A. Research: Dietary intake of total, animal, and plant proteins and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2020. www.bmj.com/

Helsepersonell for plantebasert kosthold - Planteprotein: helseaspekter og kilder til planteprotein