4 av 10 barn tror bacon kommer fra en plante. Økende trend at barn vil kutte ut kjøtt

Bildet er hentet fra boken: Fra liten til stor- alt om plantebasert ernæring /Grønt forlag

Barn har begrenset matkunnskap – spesielt når det kommer til enkelte matvarer.

Dette ifølge en studie publisert i Journal of Environmental Psychology, som inkluderte 176 barn mellom 4 og 7 år.

Undersøkelsen så på barnas kunnskap om plante- og animalsk opprinnelse til matvarer, samt deres forståelse av hva som kan og ikke kan spises.

Pølser, kyllingnuggets og bacon ble klassifisert som plantemat

Man fant flere misforståelser hos barna når det kom til grunnleggende matkunnskap, spesielt gjaldt dette animalske matvarer.

For eksempel klassifiserte mange av barna bacon og pølser som mat fra planteriket. Til og med kyllingnuggets, en matvare som har et dyr i navnet, ble kategorisert som plantebasert mat av mer enn en tredjedel av barna i utvalget. Kunnskapene om maten økte til en viss grad med alder.

Mange barn ser ikke på dyr som mat

Generelt ser det også ut som at barn også sliter med ideen om å bruke visse dyr som matkilde, selv når det gjelder animalske matvarer som tradisjonelt inngår i deres egen matkultur. Dette så man særlig blant 6-7 åringene. Både kylling, ku og gris ble klassifisert som "ikke OK å spise", mens det var mer akseptabelt å bruke fisk som mat.

Tips til foreldre til barn og unge som vil bli veganere/vegetarianere

Undersøkelser viser at veldig mange barn allerede er, eller ønsker å bli veganer eller vegetarianer og stadig flere barn og ungdommer bestemmer seg for å kutte ut animalske matvarer på egen hånd.

Men hvordan møter man dette som foreldre/omsorgsperson dersom man selv ikke er kjent med et vegetarisk kosthold?

Dette har vi skrevet mye om i boken Fra liten til stor, som gir mange tips til hvordan man kan sørge for et sunt og næringsrikt kosthold til barn og unge helt uten, eller med lite, animalske matvarer.

I tillegg til en grundig ernæringsdel er det mer enn 40 næringsrike og sunne basisoppskrifter smaktestet av barna og ungdommen selv. Vårt viktigste mål med boken var å gjøre det enkelt og trygt for alle å spise plantebasert.

Kilde: Erin R. Hahn, Meghan Gillogly, and Bailey E. Bradford. "Children Are Unsuspecting Meat Eaters: An Opportunity to Address Climate Change." Journal of environmental psychology, v. 78 ,. pp. 101705. doi: 10.1016/j.jenvp.2021.101705