Lag jernrik barnegrøt selv!

Jern er viktig for blodets oksygentransport i kroppen. Fullammede barn som er født til termin av mødre med god jernstatus har har et medfødt jernlager som varer i omtrent 6 måneder. Etter denne tiden har de brukt opp det meste av jernlagrene sine, og det anbefales at jernrike matvarer inkluderes i barnets første kosthold. I et vegansk eller plantebasert kosthold er det kornprodukter og belgvekster, samt nøtter/frø som er hovedkilder til jern. Grøt er en fin måte å få i barnet jern. Den grøten du kan kjøpe i butikken, er tilsatt jern og flere andre næringsstoffer.

Du kan likevel gjerne lage grøten selv, så fremt grøten er laget av jernrike kornslag og tilpasset barnets næringsbehov. Korn som inneholder jern er blant annet havre, hirse, bygg, quinoa og sammalt hvete. Det er en fordel at glutenholdige kornsorter introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes, og at det varieres mellom grøt av ulike kornslag. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg.

Tilsett også noe C-vitaminrikt til måltidet, slik at jernet i grøten blir lettere tilgjengelig. Eksempler på C- vitaminrike matvarer er appelsin, kiwi, jordbær, nype, solbær, paprika, kålrot, blomkål og brokkoli.

Det er også nyttig å bløtlegge melet minst 1 time før du lager grøten (eller over natten) for å bryte ned fytinsyren i melet (som kan hemme jernopptaket noe). Bløtleggingen gjør at en del av mineralene og næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for kroppen. Spesielt viktig er bløtleggingen for tilgjengeligheten av jern.

Du kan også blande grøten ut med morsmelkerstatning som inneholder jern og flere andre næringsstoffer. Knuste frø (spesielt hamp, sesam eller gresskarfrø) vil høyne jernbehovet en god del.

Slik lager du jernrik grøt (fra ca. 6 mnd.)

  • 1½ dl vann /eventuelt morsmelkerstatning og vann 50/50.

  • 3 ss havremel eller hirseflak

  • 1/2 ts rapsolje

  • 1 ss knuste hampfrø, gresskarkjerner eller sesamfrø

  • Fruktmos

Ha melet + vannet i en kjele og kok den tykk, ca. 1 minutt. Avkjøl og tilsett eventuelt morsmelkerstatning. Ha i knuste frø og rapsolje. Server med fruktmos for bedre jernopptak. Grøten kan fryses i porsjonspakninger.

Fire fordeler ved å lage barnematen selv:

  • Det gjør det lettere å begrense salt og sukker

  • Mat du lager selv er ofte rimeligere enn den ferdigkjøpte.

  • Du kan spare tid på å lage mange middagsporsjoner og fryse dem.

  • Du kan ofte bruke ingrediensene resten av familien skal ha og barnet vil dermed venne seg til familiens mat raskere

Om bløtlegging av korn

Mange føler seg nok fristet til å hoppe over bløtleggingen da det kan høres litt unødvendig ut. Her er forklaringen på hvorfor det er lurt:
Korn inneholder noe som heter fytinsyre, som til tross for mange gode egenskaper, også har den egenskapen at den binder seg til jern, samt enkelte andre mineraler. Ved å behandle maten på forskjellige måter kan vi bryte ned fytinsyren og gjøre næringsstoffene lettere tilgjengelig. Når mel/korn bløtlegges aktiveres et enzym som heter fytase, og dette ensymet bryter ned fytinsyren. Bløtlegging bidrar derfor til at jernet i kornet blir mer tilgjengelig.