Stemmer det at kjøtt og innmat inneholder alle næringsstoffene vi trenger?

Det hevdes av enkelte at kjøttmat er så næringsrikt at det alene kan dekke dagsbehovet for alle næringsstoffer. Hvor sant er dette?


La oss se om en mann - moderat aktiv mellom 31-60 år kan dekke sitt behov for alle næringsstoffer om han spiser hele 2 kg rødt kjøtt per dag. Dette vil tilfredstille anbefalt kaloriinntak (for middels aktiv mann i denne alderen) på ca 3100 kcal.

RESULTAT:

Innhold av næringsstoffer i 2 kg kokt storfekjøtt - beregnet i Kostholdsplanleggeren

Næringsstoffer (prosentdel av behovet for næringsstoffet som dekkes):

  • Essensielle fettsyrer (23% av dagsbehovet)

  • Omega 3 (24% av dagsbehovet)

  • Omega 6 (14% av dagsbehovet)

  • Fiber (0 prosent av dagsbehovet)

  • Vitamin A (9 % av dagsbehovet)

  • Vitamin D, (20% av dagsbehovet)

  • Vitaminer i B gruppen:

    • B1 (31%av dagsbehovet)

    • B2 (riboflavin) (67% av dagsbehovet)

    • Folat (47% av dagsbehovet)

  • Vitamin E (60% av dagsbehovet)

  • Vitamin C (0% av dagsbehovet)

  • Kalsium (13 % av dagsbehovet)

  • Jod (40% av dagsbehovet)

Enkelte næringsstoffer blir det også ALTFOR mye av:

  • Mettet fett: 14E% (anbefales under 10E%).

  • Kolesterolinntaket blir skyhøyt.

  • Proteininntaket er 368 % over anbefalt mengde.

  • Jerninntaket er 644% høyere enn anbefalt.

  • Sink inntaket er 1200 % høyere enn anbefalt.

  • Seleninntaket er 333 % høyere enn anbefalt.

Bildet viser innholdet av næringsstoffer i 2 kg storfekjøtt (kilde matvaretabellen /kostholdsplanleggeren). Den horisontale svarte linjen viser dagsbehovet for mann 31-60 år.

Som beregningen over tydelig viser er kjøtt ikke egnet alene til å tilføre alle viktige næringsstoffer - selv i så store mengder som 2 kg per dag. Det blir et svært ubalansert kosthold med lite av mange næringsstoffer og ekstreme mengder av andre.

HVA MED KJØTT + INNMAT?

Men hva om man også spiser innmat? Det hevdes at dette ihvertfall vil dekke alle behov.

De som påstår dette har antagelig ikke finregnet på dette. For å få i seg alle nødvendige næringsstoffer på denne måten, må man innta store mengder kjøtt og innmat. Dette er ikke bare en utfordring i seg selv, men det vil også medføre et betydelig overskudd av kalorier. Hvordan vil næringsinnholdet bli om kaloriinntaket er innenfor det anbefalte iht alder og aktivitet?

La oss igjen se på vår mann mellom 31 og 60 år. Hva om han erstatter litt av kjøttet med innmat (lever)? Han spiser da 1,8 kg rødt kjøtt og 200 gram innmat. Dette er mye mat for de fleste - om man spiser 4 måltider må hver av disse inneholde en halv kg kjøtt og innmat.Mer enn tre ganger så mye som en normal porsjon som er 150 gram. Kaloriinnholdet holdes som sist, rundt anbefalte 3100 kcal.

Næringsinnhold i 1.8 kg kokt storfekjøtt + 200 gram innmat (lever) - beregnet i Kostholdsplanleggeren

RESULTAT

Som man ser på bilde A vil det være noe mer næring når man tilfører innmat - men det mangler fortsatt nok av flere næringsstoffer, som omega 3 og 6 (essensielle fettsyrer), fiber, vitamin D, vitamin E og B1, vitamin C, kalsium og jod.

  • Omega 3: (42 % av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Omega 6: (17 % av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Fiber: (0 % av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Vitamin D: (40% av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Vitamin E: (80% av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Vitamin B1: (74% av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Vitamin C: (67% av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Kalsium: (12% av anbefalt dagsinntak dekkes)

  • Jod: (40% av anbefalt dagsinntak dekkes)


BILDE A. Bildet viser næringsinnholdet i 1.8 kg storfekjøtt samt 200 gram innmat. Fordi innholdet av B12 og vitamin A blir skyhøyt i et slikt kosthold er disse fjernet fra tabellen slik at det blir lettere å se søylene til andre næringsstoffer. Under ser man bildet når disse to næringsstoffene er inkluderte.

BILDE B. Bildet viser næringsinnholdet når B12 og vitamin A inkluderes. Disse vil tilføres i hhv 5000% og mer enn 20000% stå store mengder som anbefalt mengde.

Er næringsinnholdet i kjøtt overvurdert?

Mange har en oppfatning om at kjøtt er så næringsrikt at man risikerer mangel på både proteiner og jern hvis man ikke inntar det daglig. Dette er imidlertid langt fra sannheten.

Undersøkelser viser at nordmenn i gjennomsnittet spiser 100 gram protein per dag, og 27 gram av dette kommer fra kjøtt, de resterende 87 grammene er fra plantekost (33 g), meieriprodukter (22 g), fisk (11 g) og egg (3 g)

Et gjennomsnittlig inntak på 100 gram protein per dag for den norske befolkningen er betydelig høyere enn nødvendig, og mange konsumerer for mye protein. Halvparten av proteinet brukes ikke til å bygge opp kroppen, men omdannes i stedet til blodsukker eller fett.

Hva skjer med protein og jern mengden i kostholdet om vi kutter ut kjøttet?

En kvinne som veier 60 kilo trenger omtrent 50 gram protein daglig, mens en mann på 80 kilo trenger rundt 64 gram. Hvis vi reduserer kjøttinntaket med halvparten, vil proteininntaket på befolkningsnivå være 86 gram, og ved å utelate kjøtt helt, vil inntaket være 73 gram – som fortsatt er mer enn nok for både kvinner og menn.

Med hensyn til protein, kan vi derfor eliminere kjøtt helt fra kostholdet vårt, uten behov for å erstatte proteinene.

Men hva med jern? I motsetning til hva mange tror er det ikke nødvendig å spise kjøtt for å imøtekomme den daglige anbefalte mengde med jern fra kosten. Faktum er at i et vanlig norsk kosthold kommer kun 20 % av jerninntaket med kjøtt, mens oppmot 60 % av jernet kommer med kornprodukter og forskjellige grønnsaker. Om man spiser et variert plantebasert kosthold, spesielt om dette inneholder belgvekster som bønner, linser og erter, får man i seg rikelig med jern, selv uten noe form for kjøtt.