Våre matvalg teller: Velg plantebasert for dyrene!

Dyr i kjøttindustrien utsettes for betydelig lidelse gjennom hele livet, fra avl for ekstrem produksjon til stressende transport og slakting, noe som reiser alvorlige etiske spørsmål om vår matproduksjon.

Photo: Lucie Sindelkova

Hvorfor skal vi bry oss om dyrene?

Dyr er bevisste vesener som kan oppleve glede, smerte, frykt og andre følelser. Bak hvert stykke kjøtt ligger en historie om et dyr som har levd og følt. Å velge mer plantebasert mat og mindre mat fra dyr, kan vi bidra til å redusere etterspørselen etter animalske produkter og dermed redusere antallet dyr som lider i kjøttindustrien. Hver eneste reduksjon i kjøttforbruket teller og gjør en forskjell for dyrene.

I Norge slaktes det årlig rundt 20 millioner dyr til matproduksjon. Disse tallene kan variere noe fra år til år, avhengig av produksjon og etterspørsel.

Men norske dyr har det vel fint?

Industriell dyreproduksjon er preget av lidelse - også i Norge: Dyr i kjøttindustrien opplever ofte stress, smerte og frustrasjon på grunn av trangboddhet, mangel på naturlig adferd, og manglende behandling av sykdom og skader.

Det er vanskelig å entydig si hvilket dyr har det verst i kjøttindustrien, da alle produksjonsdyr opplever ulike former for lidelse og utfordringer.

Kyllinger og verpehøns

Antall liv som går med i matproduksjon: Over 13 millioner kyllinger og andre fugler slaktes årlig

Utfordringer: Ekstrem avl som gir helseproblemer, trangboddhet, kort levetid og mangel på naturlig lys og utegang

Hvordan har de det i Norge i dag? Kyllinger er avlet for rask vekst, noe som fører til helseproblemer som beinbrudd, hjerteproblemer og lammelser. Verpehøns er avlet for høy eggproduksjon, noe som kan føre til utmattelse og benskjørhet. Både slaktekyllinger og verpehøns lever ofte under svært trange forhold, med begrenset mulighet for naturlig adferd. Slaktekyllinger lever kun i noen få uker før de slaktes, mens verpehøns ofte blir avlivet etter rundt ett år når eggproduksjonen avtar. De fleste kyllinger og verpehøns ser aldri dagslys eller får oppleve utegang.

Griser

Antall liv som går med i matproduksjon: Omtrent 4 millioner griser. Svinekjøtt er det kjøttet som det spises mest av i Norge i dag.

Utfordringer: Griser er intelligente dyr som ofte holdes i trange binger og på betonggulv, med begrenset mulighet for sosial interaksjon og naturlig adferd. Kjedsomhet, sykdom, mishandling og ulovlig bruk av medikamenter

Hvordan har griser det i Norge?

I NRK dokumentaren "Griseindustriens hemmeligheter" ble det avdekket en rekke alvorlige problemer og lovbrudd innen norsk svineproduksjon: Blant annet så vi at griser ble slått, sparket og mishandlet på ulike måter. Vi så også at dyr med alvorlige skader og sykdommer fikk ikke nødvendig behandling, og noen ble liggende og lide i dagevis og i enkelte tilfeller lå det døde dyr blant de levende.

Grisene ble holdt i trange binger med begrenset plass til å bevege seg og utføre naturlig adferd. Mange binger manglet tilstrekkelig strø og rotemateriale, noe som kan føre til kjedsomhet, frustrasjon og unormal adferd som halebiting. I dokumentaren ble det også avdekket tilfeller av ulovlig bruk av antibiotika og andre medikamenter.

Flere bønder uttalte på skjult kamera at de var klar over at praksisene deres var ulovlige, men at de gjorde det likevel for å spare penger eller øke produksjonen.

Dokumentaren skapte stor debatt og førte til økt fokus på dyrevelferd i norsk landbruk. Den bidro også til at det ble innført strengere regler for kastrering av gris, men mange av problemene som ble avdekket, er fortsatt til stede i dag.

Det finnes også bønder som jobber hardt for å sikre god dyrevelferd, men dokumentaren viser at det er alvorlige problemer i denne næringen. Dette ble bekreftet ytterligere når Mattilsynets inspeksjoner i over 500 norske svinebesetninger avdekket regelbrudd og alvorlige mangler i over halvparten av dem.

Storfe:

Antall liv som går med i matproduksjon: I overkant av 300 000 storfe, inkludert kalver

Utfordringer: Traumatisk separasjon av kalv og ku. Okser holdes innendørs hele livet.

Hvordan har storfe det i Norge? Storfe kan oppleve stress under transport og slakting. Kalver blir ofte separert fra mødrene sine kort tid etter fødselen. Separasjonen er en traumatisk opplevelse for både ku og kalv, og kan føre til betydelig stress og angst hos begge.

Norske okser, spesielt de som er ment for kjøttproduksjon, opplever dessverre en rekke utfordringer knyttet til dyrevelferd. Mange okser holdes innendørs hele livet, ofte i trange binger med spaltegulv som kan gi ubehag og problemer med klauvene.

Sauer og lam:

Antall liv som går med i matproduksjon:Over en million sauer og lam.

Utfordringer: Høy lammedød. Sykdom. Manglende tilsyn.

Hvordan har småfe det i Norge? I Norge dør en betydelig andel av lammene før de er 12 uker gamle. Dette skyldes blant annet sykdom, sult, kulde og rovdyr. Selv om sauer er naturlig tilpasset beite, har ikke alle sauer tilgang til tilstrekkelig utmarksbeite, spesielt i intensivt drevne besetninger. Transport til slakteriet kan være lang og stressende for sauene, spesielt hvis de ikke er vant til å bli transportert eller hvis transportforholdene er dårlige.

Geiter:

Antall liv som går med i matproduksjon: 27 000 geiter og killinger for kjøttproduksjon.

Utfordringer: Hannkillinger er biprodukt og avlives. Mye tid innendørs.

Hvordan har norske geiter det? Det er viktig å merke seg at geiter i Norge primært brukes til melkeproduksjon, og at kjekillingene (han-kjeene) ofte blir avlivet kort tid etter fødselen fordi de ikke er lønnsomme å fôre opp til slakt. Kjekillingene (han-kjeene) ses ofte på som et "biprodukt".

En stor del av året tilbringer geitene innendørs, ofte i binger med begrenset plass og muligheter for naturlig adferd.

Fisk:

I 2023 døde totalt rundt 100,5 millioner oppdrettsfisk i Norge. Oppdrettsfisk kan lide av sykdommer, parasitter og skader på grunn av trengsel i merdene.

—-

I tillegg til det overnevnte er ofte transport til slakteriet stressende og traumatisk for dyrene, og slakteprosessen kan være smertefull hvis den ikke utføres korrekt.

Hjelper det dyrene å ikke spise kjøtt, egg, meieri og fisk?

Ja. Millioner av dyr lider og dør i norsk matproduksjon hvert år. Hver enkelt av oss kan gjøre en forskjell! Ved å redusere forbruket av kjøtt, egg, meieriprodukter og fisk bidrar vi til å redusere etterspørselen etter animalske produkter. Det vil bety mye for dyrene.