Absorberer kroppen din for mye kolesterol uten at du vet det?

Ikke alle er like: Kan genene dine gjøre deg mer utsatt slik at du er en såkalt hyperabsorberer av kolesterol?

Omtrent 20% av kolesterolet i kommer fra maten vi spiser - men for 3 av 10 er tallet høyere

Kost-kolesterol og blod-kolesterol er ikke det samme, men disse begrepene blandes ofte sammen. Kost-kolesterol =kolesterolet vi inntar via mat.

Kolesterol i blodet (serum-kolesterol) = den totale mengden kolesterol i blodet vårt, som er en blanding av kolesterol produsert av leveren, andre celler og kolesterol absorbert i tarmen vår fra maten vi spiser og gallen som reabsorberes.

Majoriteten av kolesterolet som sirkulerer i blodet vårt produseres av leveren og andre perifere celler (dette gjelder omtrent 75-80% av kolesterolet i sirkulasjon).

I et typisk kosthold kommer omtrent 20% av kolesterolet som absorberes i tarmen fra maten vi spiser (også kjent som inntatt kolesterol), og de resterende er fra galle (også kjent som hepatobiliært levert kolesterol).

Hvordan absorberes kolesterol?

I tynntarmen har vi to typer transportører som kontrollerer kolesterolabsorpsjon: Dette kan man tenke på som inngangsdører som slipper kolesterol inn i sirkulasjonen og utgangsdører som skyfler kolesterol tilbake i tarmen for utskillelse.

Hvor godt disse "dørene" fungerer varierer fra person til person på grunn av genetikk. Noen mennesker har veldig effektive inngangsdører, men defekte utgangsdører - vi kaller disse menneskene hyperabsorbere. De absorberer mer kolesterol fra kostholdet enn andre. Man mener at dette gjelder ca 30 prosent av oss. Problemet er at det er vanskelig å vite om man tilhører denne gruppen eller ikke.

Forvirring rundt egg og kolesterolrik mat

Det er denne genetiske variasjonen som i det minste delvis er ansvarlig for forvirringen rundt hvordan egg og annen kolesterolrik mat påvirker kolesterolnivået i blodet.

Kolesterol i kostholdet har en isolert og helt tydelig effekt på blodkolesterolet. Dersom du fjerner kolesterol fullstendig fra kostholdet ditt vil kolesterolet i blodet falle. Dette er vist i kontrollerte spiseforsøk hos mennesker.

Forenklet kan vi si det slik: I gjennomsnitt vil ett egg konsumert per dag (omtrent 200 mg kolesterol) øke LDL-kolesterol med omtrent 7 mg/dL. Og i gjennomsnitt vil det å fjerne egg fra noens kosthold senke LDL-kolesterolet med omtrent 7 mg/dL.

Men hva om du ikke er gjennomsnittlig? Du kan være en hyperabsorber, og i så fall vil det å fjerne eller tilføre kolesterolrike matvarer fra/til kostholdet ditt ha mye større innvirkning på mengde kolesterol i blodet. Les mer her om kolesterolverdier og helseeffekt

Kroppen din er smart - den lager alt kolesterolet du trenger. Egg og annen kolesterolrik mat er unødvendig.

Man møter ofte påstander om at kolesterol er viktig for cellemembranen og hjernen - nettopp derfor er egg og andre kolesterolrike matvarer bra for oss. Det høres logisk ut - men det likevel er det ikke slik det fungerer i virkeligheten.

Det er riktig at kolesterol er viktig for mange kroppsfunksjoner, blant annet for å bygge cellemembraner og produsere hormoner. Hjernen har et spesielt høyt behov for kolesterol.

Men et viktig poeng her er følgende: Kolesterol fra blodet fraktes normalt sett ikke ut til cellene. Kost-kolesterol er derfor stort sett overflødig. Alle celler produserer sitt eget kolesterol, og vanligvis produserer de overskudd av kolesterol som deretter må transporteres tilbake til leveren med lipoproteiner.

Og - selv om hjernen trenger nok kolesterol for å fungere optimalt, trenger vi ikke å spise kolesterol for å opprettholde denne eller andre kroppsfunksjoner. Det kolesterolet som sirkulerer i blodet vårt (bundet til lipoproteiner) kan heller ikke krysse blod-hjernebarrieren - en beskyttende mekanisme som kontrollerer hvilke substanser som får lov til å passere fra blodet inn i hjernen og dermed hindrer skadelige stoffer i å nå hjernen.

Derfor må hjernen produsere sitt eget kolesterol. Dette skjer gjennom en prosess som kalles kolesterolbiosyntese.

Så ja, kolesterol er et livsviktig stoff vi behøver, men kroppen vår har en effektiv egenproduksjon. Det er ikke nødvendig å innta kolesterol via mat. Det er ikke eet essensielt næringsstoff og det er mulig å utelukke kolesterol fra kostholdet uten å få mangelsykdommer.