Høyt kolesterol? Da bør du spise disse 11 matvarene, i følge Harvard universitetet

national-cancer-institute-9k4Fglw6eFQ-unsplash.jpg

Er du en av mange nordmenn som har fått konstatert et forhøyet kolesterol? Et forhøyet LDL- kolesterol, og en ugunstig sammensetning av blodfettet vårt, øker risiko for både hjerteinfarkt og hjerneslag.

Men her kan et sunt kosthold hjelpe!

Ved å spise et kosthold som reduserer LDL-kolesterolet kan vi effektivt forebygge utvikling av hjerte- og karsykdommer.

I følge Harvard Universitetet er dette de beste 11 matvarene for å redusere høyt kolesterol;

  1. Havregryn

  2. Hvite bønner

  3. Avokado

  4. Aubergine

  5. Gulrøtter

  6. Mandler

  7. Kiwi

  8. Bær

  9. Blomkål

  10. Soya

  11. Laks

Det er ikke tilfeldig at alle disse matvarene, med unntak av laks, er fra planteriket. Det er nemlig kun vegetabilske matvarer som inneholder fiber. Og fiber har evnen til å binde kolesterol i tarmen, og dermed senke kolesterolet i blodet.

Ved å øke inntaket av plantemat generelt, som de 11 på listen, eventuelt andre grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker, og belgvekster, som bønner, linser, kikerter og erter, vil dette kunne virke gunstig på blodfettsammensetningen din, og være med på å normalisere et ugunstig høyt LDL- kolesterol (eventuelt i tillegg til statiner om du bruker det), og dermed forebygge hjerte- og karsykdom.

Havregryn, som topper listen fra Harvard, inneholder for eksempel en type fiber som heter beta-glukaner, som fungerer nettopp ved å binde kolesterol i tarmen.

En sunn fettkvalitet er en annen viktig måte å opprettholde normalt kolesterol på: Mettet fett, transfett og kolesterol øker LDL-kolesterolet, mens umettet fett senker det.

Det er derfor lurt å kutte ut/ned på mettet fett, ved å kutte ut eller ned på ost, smør, iskrem og rødt kjøtt og erstatte det med ikke-mettet fett, som hovedsakelig kommer fra planter, og fra fet fisk, sier ekspertene fra Harvard. Les hele saken HER.

Les mer HER om hvordan du setter sammen et sunt, hjertevennlig plantebasert kosthold.