Ny studie: Norske vegetarianere og veganere har normal B12 status og får i seg mer folat enn befolkningen forøvrig

Får norske veganere og vegetarianere i seg nok av vitamin B12 og folat?

Det er kjent at plantebaserte kosthold kan øke risikoen for vitamin B12-mangel siden næringsstoffet ikke naturlig finnes i plantemat. Animalsk mat, B12 beriket mat (f.eks plantemelk) og kosttilskudd er kilder til næringsstoffet. Det er også kjent at inntaket av folat, et annet B vitamin, øker når man spiser plantebasert - fordi planter er spesielt rik på folat.

En nylig publisert tverrsnittstudie undersøkte vitamin B12 og folatstatus hos veganere (n=115) og vegetarianere (n=90). Dette er den første studien som undersøker B12 og folatstatus hos norske vegetarianere og veganere.

Her så man på B12 inntak gjennom kosten, bruk av B12 og folsyre tilskudd, og tok blodprøver av følgende biomarkører: serum B12, plasma total-homocystein [tHcy], plasma-metylmalonsyre [MMA] og serumfolat.

Biomarkørene cB12 viste god B12 status hos veganere og vegetarianere

B12-status var tilstrekkelig hos både veganere og vegetarianere i henhold til den kombinerte indikatoren cB12 (Serum B12, plasma total-homocystein [tHcy] og plasma-metylmalonsyre [MMA].)

Disse (cB12) beregningene indikerte at ingen av deltakerne hadde lavt B12.

Det er kjent at biomarkøren serum B12 alene ikke er en god indikator for B12 status eller mangel. cB12 derimot som inkluderer flere markører er langt mer spesifikk og sensitiv for å oppdage ekte mangel. Når cB12 ble beregnet var ingen av deltakerne lav på B12, men når man så kun på serum B12-konsentrasjonen, så man at denne var lav hos 14 % av deltakerne, og èn vegetarianer og èn veganer hadde alvorlig B12 mangel (i hht serum B12 verdier alene).

“A single biomarker like serum B12 concentration is not a definitive indicator of B12 status or deficiency, if low, it suggests other markers should be used as well. MMA is the most sensitive followed by holoTC, then B12 and then homocysteine. cB12 include several of these and is therefore specific and sensitive to detect true deficiency.”

Sitat fra studien

Veganere/vegetarianere i denne studien hadde god folatstatus. Den norske befolkningen ellers har ofte lavt inntak

Folatstatusen var høyere hos veganerne enn vegetarianerne, men det var tilstrekkelig folatinntak hos begge gruppene.

Tilsvarende har den generelle befolkningen i Norge et lavere folatinntak enn anbefalt (300 μg/dag for voksne og 400 μg/dag for kvinner i fertil alder). Så mye som 3 av 4 norske kvinner og 1 av 2 menn har lavere inntak av folat enn anbefalt (Norkost 3) Siden plantebaserte kosthold har høyere inntak av frukt og grønnsaker, har ofte personer som følger slike kosthold høyere folatstatus enn den generelle befolkningen, og dette ble bekreftet i denne studien.

Lenke til studien:

Henjum, S., Groufh-Jacobsen, S., Allen, L., Raael, E., Israelsson, A., Shahab-Ferdows, S., & Hampel, D. (2022). Adequate vitamin B12 and folate status of Norwegian vegans and vegetarians. British Journal of Nutrition, 1-20. doi:10.1017/S0007114522002987