– Vi mennesker har sannsynligvis aldri fått hovedandelen av våre kalorier fra kjøtt, bortsett fra noen få unntak i ekstremt karrige områder som Arktis.
Dette sier Lars Werdelin, professor i paleobiologi ved Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Han uttalte seg i den svenske avisen Dagens Nyheter tidligere i mai i forbindelse med ny studie som viser at en gruppe jegere og samlere i det som nå er Marokko, for rundt 15 000 år siden, hovedsakelig baserte kostholdet sitt på planter.
Villhavre, eikenøtter, pinjekjerner, rotgrønnsaker, pistasjnøtter og forskjellige belgfrukter ser ut til å ha vært deres hovedføde for jeger-samlerkulturene . Kjøtt, derimot var et sjeldnere tilskudd til kostholdet.
En internasjonal forskergruppe har kommet til denne konklusjonen etter kjemiske analyser av tannemalje og skjelettdeler funnet i Taforalt-hulen i Marokko. Studiens resultater er nylig publisert i tidsskriftet Nature Ecology & Evolution.
En seiglivet myte at steinaldermennesket spiste mest kjøtt
– Det er en seiglivet myte at forhistoriske mennesker hovedsakelig var kjøttspisere, og at det å spise mer vegetarisk er en moderne oppfinnelse, sier professor Lars Werdelin til Dagens Nyheter.
Studien fremstår som interessant og solid utført, og den nyanserer bildet av steinaldermannen som en konstant jeger med spyd.
Vårt bilde av steinalderen har tradisjonelt vært preget av funn som jaktvåpen og dyreskjeletter med kuttmerker fra arkeologiske utgravninger, i tillegg til hulemalerier som fremstiller jaktscener og forskjellige byttedyr.
Ifølge paleobiologen gir disse arkeologiske funnene sannsynligvis et forvrengt bilde av hvordan hverdagslivet egentlig var i steinalderen.
Werdelin sammenligner dette med dagens tv-serier:
– Hvis du prøver å få et inntrykk av dagens mennesker via Netflix, ser du mer vold og skytevåpen enn folk som koker poteter og bretter klesvask. Det er det mer sjeldne, farlige og mytiske som avbildes. Ikke hverdagslige hendelser.
Steinredskaper og skjeletter bevares for eksempel mye bedre i jorden planterester noe som kan ha gitt et skjevt bilde av hva som ble spist.
Nye analysemetoder gir mer nøyaktige svar
Etter at ulike kjemiske analysemetoder tas i bruk, er det nå mulig å oppdage det som ikke avdekkes under tradisjonelle arkeologiske undersøkelser.
Sist vinter ble det publisert en lignende studie som viser at en folkegruppe i Andesfjellene fikk omtrent 80 prosent av sitt daglige kaloriinntak fra plantebasert mat.
Det er utvilsomt at kjøtt også spilte en viktig rolle i kostholdet til det undersøkte jeger- og sankersamfunnet i Marokko. Lars Wedelin, i likhet med andre eksperter på forhistorisk kosthold, poengterer imidlertid at plantebasert føde dominerte det daglige kostholdet i steinalderen.