Ny paraplyanalyse: Vegansk/vegetarisk kosthold reduserer risikoen for kreft, hjertesykdom og død betydelig

Å følge et vegansk, vegetarisk eller lakto-ovo-vegetarisk kosthold kan betydelig redusere den totale risikoen for å utvikle kreft og hjertesykdommer, samt risikoen for tidlig død fra hjerte- og karsykdommer. Dette er konklusjonen i en ny "paraply"-analyse som sammenfatter mer enn 20 års forskning.

En paraplygjennomgang vurderer eksisterende metaanalyser (kunnskapsoppsummeringer) og gir en oversikt over den nåværende forskningen på et felt. Det regnes som en av de mest overbevisende form for evidens som for tiden er tilgjengelig innen vitenskapelig forskning. Forskerne analyserte i denne paraplyanalysen 48 tidligere metastudier publisert siden år 2000.

Ved å spise plantebasert, kan man redusere risikoen for høyt blodtrykk, kolesterol og andre hjerte- og karsykdommer.

Personer som følger et plantebasert kosthold har en gunstigere kroppsmasseindeks (BMI), bedre lipidprofil, mindre betennelse og lavere risiko for iskemisk hjertesykdom og kreft. Vegetarisk kosthold er også assosiert med lavere dødelighet fra hjerte-kar-sykdommer. Studien viser at risikoen for å utvikle ulike typer kreft minsker. Dette inkluderer krefttyper som leverkreft, lungekreft og prostatakreft.

Resultatene bekrefter også tidligere funn om at visse matvarer kan øke risikoen for visse krefttyper. Gjennomgangen er i tråd med annen forskning som forbinder inntak av rødt og bearbeidet kjøtt med en høyere risiko for kreft i mage-tarmkanalen.

Studien ble først publisert i journalen Plos One.