Vegansk trend blant unge: Er det grunn til bekymring?

Kan unge som kutter ut kjøtt, fortsatt spise sunt og næringsrikt?

For første gang har en norsk studie sett på kostholdet og kunnskapen til unge som spiser plantebasert.

I Norge har andelen vegetarianere og veganere økt betydelig, og over en fjerdedel (27%) av befolkningen spiser nå mindre kjøtt. Undersøkelser og trendrapporter viser at de unge er spesielt engasjert: 35% svarer at de vil redusere kjøttforbruket.

Økningen i veganisme og redusert kjøttforbruk blant unge skyldes økt bevissthet om dyrevelferd og miljøhensyn, samt et ønske om å forbedre egen helse. Sosiale medier og influensere spiller også en viktig rolle ved å gjøre veganisme mer synlig og attraktivt for unge mennesker.

Sosiale medier er også fulle av diskusjoner om potensielle næringsmangler ved vegansk kosthold, spesielt når det gjelder barn og unge. I mange kulturer har animalske produkter vært en sentral del av kostholdet i generasjoner. Å gå bort fra dette kan oppleves som risikabelt, spesielt når det gjelder sårbare grupper som barn og unge.

Et godt sammensatt vegansk kosthold kan dekke næringsbehovene til alle, inkludert barn og unge”, har Helsemyndighetene sagt i mange år, men det kan være vanskelig å skille mellom pålitelige kilder og de som sprer frykt eller feilinformasjon om vegansk kosthold.

Selv om bekymringene er forståelige, er det viktig å basere vår forståelse på fakta. En norsk studie ved UiA har tatt tak i dette spørsmålet, og har undersøkt kunnskapen og kostholdet til unge som spiser plantebasert, og sammenlignet dette med unge som har et variert kosthold inkludert kjøtt.

Du kan lese hele studien [her].

165 unge fra Agder i alderen 16-24 år deltok i undersøkelsen, fordelt på fem kostholdsgrupper: veganere, lakto-ovo vegetarianere, pesketarianere (spiser fisk, men ikke kjøtt), fleksitarianere og altetende (kontrollgruppe).

Studien avdekket noen interessante resultater: Veganernes kosthold var faktisk mer i tråd med det helsemyndighetene anbefaler enn de andre gruppene. Man fant at denne gruppen spiser mer grønnsaker og usaltede nøtter og frø, bønner og belgvekster. Samt at de drikker mindre sukkerrik drikke enn de altetende. 

Fleksitarianerne utpekte seg også. De spiser plantebasert, men også begrensede mengder kjøtt. Og de hadde den høyeste kunnskapen om mat. De hadde også nest best kvalitet på kostholdet, bare slått av veganerne. 

På den andre siden hadde kontrollgruppen, kjøttspiserne, den laveste kostholdskvaliteten og de hadde også minst kunnskap om kosthold og mat.

Studien er den første i Norge som undersøker om unge som spiser plantebasert har den nødvendige kunnskapen og ferdighetene til å sette sammen et sunt kosthold. Det planlegges flere analyser av disse dataene som det blir spennende å følge med på.

I denne analysen så vi at ikke bare hadde veganerne et sunnere kosthold sammenlignet med de som inkluderte kjøtt i kosten. De hadde også den høyeste kunnskapen om hvordan man setter sammen et sunt kosthold.

Om dette resultatet representerer virkeligheten: Er det på tide å knuse myten om at et vegansk kosthold er mer mangelfullt enn andre kosthold, og at det er så komplisert å spise sunt uten kjøtt?